+A A A-
Menu

Wykaz kursów zrealizowanych przez Studium Zdrowia Publicznego w 2007 r.

  1. Przemoc wobec dzieci – jako problem zdrowia publicznego – integracja międzyresortowa w profilaktyce zjawiska,
  2. Aktualne zagadnienia sterylizacji i dezynfekcji – poziom podstawowy,
  3. Wykrywanie j oznaczanie bakterii z rodzaju Legionella w środowisku wodnym,
  4. Metoda Western-blot w diagnostyce boreliozy z Lyme,
  5. Demografia,
  6. Profilaktyka zakażeń w zakładach fryzjerskich, kosmetycznych, tatuażu i odnowy biologicznej – wymagania sanitarne ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dezynfekcji i sterylizacji”,
  7. Wykrywanie j oznaczanie bakterii z rodzaju Legionella w środowisku wodnym,
  8. Biostatystyka,
  9. Nowe regulacje prawne dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
  10. Dezynsekcja i deratyzacja – wiadomości podstawowe,
  11. Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością – nowe regulacje prawne oraz wymagania i zmiany w zakresie limitowania substancji, warunków i metod badania migracji oraz omówienie wyników badań biegłości,
  12. Aktualne zagadnienia sterylizacji i dezynfekcji – poziom zaawansowany,
  13. Oznaczanie mikotoksyn w środkach spożywczych techniką chromatografii cieczowej w tym: ochratoksyny A w żywności dla niemowląt i małych dzieci i fumonizyn w produktach z kukurydzy. Przygotowanie próbki do analizy metodą zawiesinową. Omówienie wyników badań biegłości z zakresu mikotoksyn,
  14. Aktualne zagadnienia epidemiologii i diagnostyki laboratoryjnej wybranych inwazji pasożytniczych,
  15. Epidemiologia ogólna,
  16. Wykrywanie j oznaczanie bakterii z rodzaju Legionella w środowisku wodnym,
  17. Oznaczanie zawartości histaminy w rybach i przetworach z ryb metodą HPLC z odwróconą fazą,
  18. Metody GFAAS, FAAS, HGAAS w analizie zanieczyszczenia żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia – kryteria dla metod analiz, niepewność, omówienie wyników badań biegłości,
  19. Zapobieganie zakażeniom w gabinetach stomatologicznych ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień sterylizacji i dezynfekcji.