+A A A-
Menu

Pracownia Mikrobiologii Żywności

Pracownia Mikrobiologii Żywności

Kierownik

dr Elżbieta Maćkiw

Pracownicy

mgr Łukasz Mąka
mgr Monika Stasiak

Charakterystyka

  1. Badanie i ocena jakości mikrobiologicznej żywności i przedmiotów użytku, przygotowywanie opinii i ekspertyz
  2. Wdrażanie i walidacja nowych metod badań dotyczących zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  3. Wykrywanie enterotoksyn gronkowcowych w żywności i oznaczanie enterotoksycznych szczepów Staphylococcus aureus
  4. Oznaczanie lekooporności szczepów chorobotwórczych izolowanych z żywności przez laboratoria PIS w ramach urzędowej kontroli
  5. Badanie wpływu działania wysokich ciśnień hydrostatycznych na drobnoustroje z uwzględnieniem różnych warunków środowiskowych
  6. Ocena skuteczności działania preparatów dezynfekcyjnych przeznaczonych do stosowania w zakładach przetwórstwa spożywczego
  7. Opiniowanie aktów prawnych i dokumentów normalizacyjnych krajowych, Unii Europejskiej i innych międzynarodowych z zakresu bezpieczeństwa żywności w zakresie mikrobiologii i higieny
  8. Planowanie i koordynacja monitoringu w zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  9. Organizowanie badań porównawczych dla potrzeb laboratoriów PIS
  10. Ocena ryzyka w zakresie zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności
  11. Pełnienie funkcji laboratorium referencyjnego w zakresie wykrywania drobnoustrojów chorobotwórczych i wskaźnikowych w żywności
  12. Organizowanie szkoleń dotyczących metod badań mikrobiologicznych żywności
  13. Udział w pracach:
    Komisji Europejskiej
    – Grupy Roboczej ds. Kryteriów Mikrobiologicznych dla Żywności
    Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
    – Panel ds. Zagrożeń Biologicznych
    Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego (CEN) Komitet Techniczny CEN/TC 275
    – Grupa Robocza ds. Zanieczyszczeń Mikrobiologicznych WG6
    Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO) Komitetu Technicznego ISO/TC 34
    – Grupa Robocza Mikrobiologia SC9
    Polskiego Komitetu Normalizacyjnego – Komitetów Technicznych
    – Nr 3 ds. Mikrobiologii Żywności
    – Nr 35 ds. Mleka I Produktów Mlecznych
    – Nr 93 ds. Mięsa I Przetworów Mięsnych
    – Nr 287 ds. Biotechnologii