RAPORT: Umieralność ludności Polski wg przyczyny zgonu w pierwszej połowie 2021 r.
Zapraszamy do pobrania najnowszego raportu “Umieralność ludności Polski wg przyczyny zgonu w pierwszej połowie 2021 r. w porównaniu z sytuacją w latach 2017-2019 i 2020“ POBIERZ RAPORT
RAPORT – Ogólnopolskie Badanie Seroepidemiologiczne COVID-19 “OBSER-CO”. Podsumowanie wyników III tury badania
Zapraszamy do zapoznania się z raportem podsumowującym wyniki III tury ogólnopolskiego badania seroepidemiologicznego COVID-19 “OBSER-CO”. POBIERZ RAPORT
RAPORT: Analiza ryzyka zgonu z powodu ogółu przyczyn oraz z powodu COVID-19 osób zaszczepionych i niezaszczepionych 02.2022
Zapraszamy do zapoznania się z wynikami badań dot. ryzyka zgonu z powodu ogółu przyczyn oraz z powodu COVID-19 osób zaszczepionych i niezaszczepionych. Pobierz raport
Pożegnanie – dr n. med. Krzysztof Kuszewski
Z głębokim smutkiem i żalem zawiadamiamy, że odszedł dr n. med. Krzysztof Kuszewski. Absolwent Akademii Medycznej we Wrocławiu z 1965 r. Stopień doktora uzyskał w 1997 r. w Instytucie Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki. W latach 1994 -1997 pełnił funkcję podsekretarza stanu w Ministerstwie Zdrowia, gdzie był odpowiedzialny m.in. za przekształcenia systemowe w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych i lekarzy rodzinnych, reformę pogotowia, ustawy o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym, zakładach opieki zdrowotnej, transplantologii. W 1997 r. został Kierownikiem Pracowni Nadzoru Epidemiologicznego a następnie
Raport: Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej
Zapraszamy do lektury raportu pt. „Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej”. To ogólnokrajowe reprezentatywne badanie dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, obejmujące wszystkie grupy ludności Polski, zostało przeprowadzone w latach 2019-2020 przy wsparciu finansowym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Realizacja badania rozpoczęła się w 2019 r. w Instytucie Żywności i Żywienia i była kontynuowana w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Głównym celem badania było zebranie danych o spożyciu żywności