Zakład Toksykologii i Oceny Ryzyka NIZP-PZH oferuje:
- Oznaczanie pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego
- Oznaczanie sumy polichlorowanych bifenyli w żywności o wysokiej zawartości tłuszczu
Pracownia Pracownia Biomonitoringu Czynników Ryzyka oferuje:
- Wykonywanie analiz pozostałości pestycydów, polichlorowanych bifenyli, związków bromowanych, ftalanów oraz innych związków mogących wchodzić w łańcuch pokarmowy w żywności i materiale biologicznym,
- Organizuje badania biegłości w zakresie analizy pozostałości pestycydów w żywności wg Przewodnika ISO/IEC 43,
- Badania w zakresie oznaczania pozostałości pestycydów w żywności o niskiej i wysokiej zawartości tłuszczu metodą chromatografii gazowej,
- Badania w zakresie oznaczania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego metodą chromatografii cieczowej,
- Oznaczania pozostałości pestycydów w materiale biologicznym (tkanka tłuszczowa, mleko) metodą chromatografii gazowej,
- Oznaczanie sumy polichlorowanych bifenyli (PCB) w żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i materiale biologicznym metodą chromatografii gazowej,
- Organizacja badań biegłości w zakresie analizy pozostałości pestycydów w żywności wg Przewodnika ISO/IEC 43.