Skrócona baza danych „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”
Wydanie IV, Warszawa 2017
Autorzy:
Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy
Baza udostępniana jest na podstawie umowy licencyjnej w formacie pliku .XLSX
Skrócona baza danych zawiera informacje o wartości odżywczej dla 1045 produktów spożywczych i potraw.
W skróconej bazie danych przedstawiono dane o wartości energetycznej i wartości energetycznej obliczonej z uwzględnieniem zawartości białka obliczonego zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal) oraz o zawartości następujących składników odżywczych:
- wody, białka ogółem, tłuszczu, węglowodanów przyswajalnych, składników mineralnych: sodu, soli, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza;
- witamin: witaminy A – ekwiwalentu retinolu, witaminy D, witaminy E – ekwiwalentu α-tokoferolu, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów, witaminy B12, witaminy C;
- kwasów tłuszczowych nasyconych ogółem; kwasów tłuszczowych jednonienasyconych ogółem; kwasów tłuszczowych wielonienasyconych ogółem;
- węglowodanów: glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy, skrobi, błonnika pokarmowego.
Wartość energetyczną i zawartość składników odżywczych podano w przeliczeniu na 100 g części jadalnych produktu spożywczego i 100 g części jadalnych potrawy. Podano także % odpadków.
Zapraszamy do kontaktu
Skontaktuj się z nami bezpośrednio wysyłając e-mail na adres biurosprzedazy@pzh.gov.pl,
lub skorzystaj z formularza poniżej.
RODO Zgodnie z art.6 ust.1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. wypełniając poniższy formularz oraz klikając przycisk “Wyślij” wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w w.w. celu.
* – pola wymagane