Szanowni Państwo,
Poniżej przedstawiamy ogólny zakres usług, jakimi się zajmujemy.
Wszystkie nasze prace wyceniane są indywidualnie. Oferta zostanie przygotowana po wnikliwej analizie potrzeb, zależnej od wielkości zlecenia oraz zastosowanych materiałów i metod.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą oraz kontaktu. W razie potrzeby, udzielimy Państwu wyczerpujących informacji.
Kontakt
e-mail: biurosprzedazy@pzh.gov.pl
TESTY UREAZOWE DO WYKRYWANIA BAKTERII HELICOBACTER PYLORI
Zapraszamy do zakupu szybkich testów ureazowych stosowanych w diagnostyce przewodu pokarmowego w zakresie wykrywania Helicobacter pylori w bioptatach z żołądka lub dwunastnicy.
Oferta skierowana jest do gabinetów lekarskich, szpitali, uczelni oraz firm zajmujących się dystrybucją wyrobów medycznych.
Testy mogą być stosowane wyłącznie w gabinetach lekarskich, w których obsługa testu przeprowadzona jest przez personel medyczny
Wytwórca / Dystrybutor: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy
Produkty
TEST UREAZOWY (Mokry)
TEST UREAZOWY Mokry nr kat. TU 101 to opracowany przez pracowników naukowych,
pierwszy na polskim rynku sprawdzony test ureazowy w diagnostyce przewodu pokarmowego w zakresie wykrywania Helicobacter pylori w wycinkach błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy dzieci i dorosłych.
– szybkość reakcji,
– wysoka czułość i specyficzność,
– krótki czas odczytu 1-60 minut,
– łatwość wykonania,
– możliwość oceny stopnia zakażenia,
– możliwość oceny skuteczności leczenia po kuracji antybiotykowej,
– trwałość przechowywania do 2 lat w temperaturze pokojowej,
TEST UREAZOWY (Suchy)
H.p. Swift-Test SUCHY nr kat. GP 103 – to zmodyfikowany test o przyspieszonym działaniu, niewymagający dodatku wody. Suche testy ureazowe, stosowane są w wielu krajach, w tym od 2020 r. w USA.
– prostota wykonania badania,
– wysoka czułość i specyficzność,
– szybki wynik badania od 1 – 15 min.
– możliwość oceny stopnia zakażenia
– trwałość przechowywania do 2 lat w temperaturze pokojowej,
Główną różnicą między testami jest fakt, iż do suchego testu nie dodajemy wody podczas wykonywania badania.
Rejestracja
Urząd rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych – Warszawa
U.S. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) Registration – Medical Device Registation
Certyfikat ISO 13 485
PN-EN ISO 13 485 : 2016-04/AC:2018-06
Współpraca: zapewniamy indywidualne podejście do współpracy z bezpośrednimi odbiorcami oraz firmami prowadzącymi sprzedaż w kraju i za granicą.
Kontakt
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB
Pracownia Helicobacter Pylori
ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa
tel. (022) 55 09 667; (022) 55 09 959
e-mail: testy@pzh.gov.pl
Oferta:
Ekspertyzy i opinie z zakresu organizacji i finansowania w ochronie zdrowia w tym szczególnie obliczanie kosztów bezpośrednich, pośrednich i społecznych chorób w perspektywie wpływu na zdrowie publiczne i system opieki zdrowotnej.
Konsultacje z zakresu: zdrowia publicznego, organizacji i zarządzania i ekonomiki zdrowia.
Przykłady zadań:
• Badanie zarządzania finansami podmiotów leczniczych,
• Analiza efektywności nakładów w odniesieniu do podstawowej i ambulatoryjnej opieki zdrowotnej,
• Analiza zależności między środkami finansowania opieki zdrowotnej uzyskanymi przy kontraktowaniu, a kosztami realizacji usług zdrowotnych,
• Wycena kosztów pozamedycznym procedur w szpitalach,
• Koszty społeczne chorób w Polsce i ich wpływ na system opieki zdrowotnej i budżet płatnika,
Oferta:
Prace badawcze z zastosowaniem metod inżynierii genetycznej, m.in. klonowanie genów z użyciem różnych plazmidów, nadekspresja białek, ekspresja białek modyfikowanych, rekombinacja, mutageneza zlokalizowana (site-directed mutagenesis), tworzenie mutantów delecyjnych, itp.
Izolacja i oczyszczanie białek (bakteryjnych i/lub ulegających ekspresji w szczepach bakterii).
Oznaczanie ilości białka.
Wykrywanie specyficznych białek metodą Western Blot.
Oznaczanie ilości endotoksyn bakteryjnych w różnego rodzaju preparatach/produktach pochodzenia bakteryjnego.
Badanie zmienności genetycznej oraz analizy pokrewieństwa szczepów/izolatów bakteryjnych z zastosowaniem różnych metod np. MLVA, MLST, PFGE, AFLP, RAPD, sekwencjonowanie wybranych fragmentów DNA, itp., w tym zmienności szczepów produkcyjnych.
Badania mechanizmów oporności bakterii na antybiotyki (ale tą tematyką zajmuje się przede wszystkim Zakład Bakteriologii i Zwalczania Skażeń Biologicznych).
Badania in vivo na modelach zwierzęcych (obecnie: myszy i świnki morskie) w warunkach zwierzętarni konwencjonalnej, w tym przygotowanie wymaganej dokumentacji do uzyskania niezbędnych zgód i pozwoleń, zgodnie z wymogami obowiązujących przepisów.
Wydawanie orzeczeń kontroli seryjnej wstępnej lub zwolnienia z obowiązku kontroli seryjnej wstępnej produktów leczniczych immunologicznych i krwiopochodnych.
Pliki do pobrania:
Cennik
Instrukcja dla Zgłaszającego produkt leczniczy do zwolnienia z obowiązku KSW
Instrukcji dla Zgłaszającego produkt leczniczy immunologiczny lub krwiopochodny do kontroli seryjnej wstępnej
Zgłoszenie produktu leczniczego immunologicznego lub krwiopochodnego do kontroli seryjnej wstępnej
Laboratorium Zakładu Bakteriologii i Zwalczania Skażeń Biologicznych NIZP PZH – PIB oferuje usługę molekularnego typowania (genotypowania) szczepów bakteryjnych metodą makrorestrykcyjnej analizy genomowego DNA i elektroforezy w zmiennym polu elektrycznym (REA-PFGE). Usługa obejmuje uzyskanie profili PFGE, ich analizę przy użyciu programu bioinformatycznego BioNumerics v. 6.6 (Applied Maths, Belgia) wraz z opracowaniem wyników w formie ekspertyzy do badań naukowych lub dochodzenia epidemiologicznego.
1. Klauzula dot. ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych
2. Wniosek o wydanie/przedłużenie opinii o preparacie dezynfekcyjnym
3. Lista preparatów dezynfekcyjnych przeznaczonych do chemiczno-termicznej dezynfekcji bielizny szpitalnej niezanieczyszczonej znacznie krwią pozytywnie zaopiniowanych przez NIZP PZH -PIB
4.Lista preparatów dezynfekcyjnych przeznaczonych do dezynfekcji powierzchni pozytywnie zaopiniowanych przez NIZP PZH – PIB.
Działalność naukowa i ekspercka
• Badanie i ocena jakości mikrobiologicznej żywności i przedmiotów użytku, przygotowywanie opinii i ekspertyz,
• Wdrażanie i walidacja nowy,ch metod badań dotyczących zanieczyszczeń mikrobiologicznych
• Oznaczanie lekooporności szczepów chorobotwórczych izolowanych z żywności,
• Badanie wpływu działania wysokich ciśnień hydrostatycznych na drobnoustroje z uwzględnieniem różnych warunków środowiskowych,
• Ocena skuteczności działania preparatów dezynfekcyjnych przeznaczonych do stosowania w zakładach przetwórstwa spożywczego,
• Ocena ryzyka w zakresie zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności,
• Działalność naukowo badawcza w zakresie identyfikacji zagrożeń związanych z zanieczyszczeniami żywności, ocena wielkości narażenia i badanie mechanizmów ich szkodliwego działania,
• Ocena bezpieczeństwa żywności w zakresie spełniania wymagań prawnych,
• Opracowywanie opinii i ekspertyz w ww. zakresie,
• Szkolenie pracowników w zakresie nowych regulacji prawnych i nowych metod badania żywności,
• Ocena toksykologiczna nowych składników żywności i preparatów dla przemysłu spożywczego,
• Ocena bezpieczeństwa nowej żywności, suplementów diety i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
• Opracowywanie, adaptacja metod analitycznych wybranych zanieczyszczeń żywności,
• Udział w opracowywaniu, weryfikacji, opiniowaniu krajowych i międzynarodowych aktów prawnych z dziedziny bezpieczeństwa żywności i pasz,
• Udział w opracowywaniu, weryfikacji, opiniowaniu krajowych i międzynarodowych aktów prawnych oraz dokumentów normalizacyjnych z dziedziny bezpieczeństwa żywności,
• Ocena bezpieczeństwa żywności w zakresie spełniania wymagań prawnych dotyczących:
– substancji dodatkowych,
– substancji pomagających w przetwarzaniu,
– aromatów,
• Opracowywanie opinii i ekspertyz w ww. zakresie,
• Prowadzenie szkoleń w zakresie: dodatków do żywności,
• Ocena ryzyka dla zdrowia związanego z migracją substancji szkodliwych dla zdrowia z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, opracowywanie opinii naukowych w tym zakresie, szkolenia z zakresu ustawodawstwa dotyczącego materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności
• Laboratorium Zakładu posiada akredytację w zakresie oznaczania zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych żywności oraz migracji z materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.04.2004, Dz.U. Nr 97 poz. 976) w zakresie badania:
– mikotoksyn,
– pierwiastków szkodliwych dla zdrowia,
– syntetycznych barwników,
– histaminy,
– azotanów i azotynów,
– zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności,
– WWA
w zakresie badania z materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością:
– migracji globalnej ,
– migracji pierwiastków szkodliwych dla zdrowia.
Zakład organizuje badania biegłości oraz szkolenia z ww. zakresu
Działalność usługowa
NOWOŚĆ: Ocena podatności materiału do kontaktu z wodą na powstawanie biofilmu (PN-EN 16421:2014 (E)): badanie niezbędne do oceny jakości materiału/wyrobu przeznaczonego do kontaktu z wodą do spożycia przez ludzi w ramach procesu atestacji higienicznej. Polega ono na cyklicznych pomiarach zużycia tlenu w pojemnikach testowych z próbkami materiałów/wyrobów w odniesieniu do materiałów kontrolnych i wody testowej. Badanie wykonywane wg PN-EN 16421:2014 (E), Method 3: Measured by mean dissolved oxygen depletion.
Termin uruchomienia usługi: 17 maja 2021 roku
Cena usługi: 2700,00 netto/3321,00 zł brutto.- Atestacja obligatoryjna materiałów i produktów mających kontakt z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 r. poz.2294, w tym
– materiały, powłoki wyrobów i urządzeń służących do uzdatniania, magazynowania i przesyłania wody przeznaczonej do spożycia, wody użytkowej, grzewczej, przepływowej i technologicznej, powłoki i preparaty antykorozyjne,
– preparaty służące do uzdatniania i dezynfekcji i wody,
– filtry i inne urządzenia służące do doczyszczania wody wodociągowej,
- Atestacja pozostałych materiałów i wyrobów takich jak:
– materiały wykończeniowe i wyroby budowlane,
– wyroby branży motoryzacyjnej,
– materiały i wyroby stosowane w środowisku domowym, w obiektach użyteczności publicznej, zakładach usługowych, itp.,
– materiały i preparaty służące do remediacji (oczyszczania) gleby i wody,
preparaty bakteryjne i enzymatyczne do rozkładu związków organicznych w ściekach, wysypiskach śmieci, itp.,
– preparaty sanityzujące (wyjaławiające) i dezodoryzujące stosowane w gospodarce komunalnej, preparaty stosowane w technologiach przemysłowych,
– wyroby i urządzenia stosowane w instalacjach wentylacyjno-klimatyzacyjnych,
– armatury i wyposażenia sanitarnego i rehabilitacyjnego w budynkach mieszkalnych i użyteczności publicznej.
- Opracowanie opinii/ ekspertyz w zakresie oceny i higieny bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska na rzecz instytucji państwowych oraz podmiotów prywatnych
• Kursy i szkolenia w zakresie oceny jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
• Badania związane procedurą atestacyjną (np. biofilmu)
• Badania mikrobiologiczne wody, powietrza, biofilmu, borowin (peloidów)
• Badania fizykochemiczne
Certyfikat akredytacji laboratorium badawczego nr AB 509
Zakres akredytacji laboratorium badawczego AB 509
Lista badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE PELOIDÓW (BOROWIN)
Zakład Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska NIZP PZH – PIB rozszerzył zakres badań usługowych realizowany przez Pracownię Mikrobiologii Sanitarnej o oznaczenia parametrów mikrobiologicznych peloidów (borowin).
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 kwietnia 2006r. w sprawie zakresu badań niezbędnych do ustalenia właściwości leczniczych naturalnych surowców leczniczych i właściwości leczniczych klimatu, kryteriów ich oceny oraz wzoru świadectwa potwierdzającego te właściwości (Dz. U. 2006, Nr 80 poz. 565) w Pracowni Mikrobiologii Sanitarnej wykonywane są badania mikrobiologiczne peloidów (borowin) w zakresie oznaczeń: Enterobacteriaceae, bakterii grupy coli, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Pseudomonas aeruginosa i Candida albicans.
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE
Zakres badań akredytowanych
- PN – EN ISO 19458: 2007 Jakość wody-pobieranie próbek do analiz mikrobiologicznych
- PN – EN ISO 6222:2004 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe mikroorganizmów zdolnych do wzrostu. Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym
- PB-04-LHK/M ed.01: 2012.12.21 Ocena podatności materiałów przeznaczonych do kontaktu z wodą na powstawanie biofilmu metoda pomiaru bioluminescencji
- PN-EN 16421:2015 Wpływ materiałów na wodę do spożycia przez ludzi – Zwiększenie rozwoju mikroorganizmów (EMG) – Metoda 3: Pomiar średniego zużycia rozpuszczonego tlenu.
Badania prowadzone w ramach zakresu elastycznego
- PN-EN ISO 9308-1:2014+A1:2017 Jakość wody- Oznaczanie ilościowe Escherichia coli i bakterii grupy coli – Część 1: Metoda filtracji membranowej do badania wód o małej ilości mikroflory towarzyszącej
- PN-EN ISO 11731:2017 Jakość wody — Oznaczanie ilościowe bakterii z rodzaju Legionella PN-EN ISO 11731:2017-08/Ap1
- PN – EN ISO 16266:2009 Jakość wody Wykrywanie i oznaczanie ilościowe Pseudomonas aeruginosa metodą filtracji membranowej
- PN EN ISO 7899-2:2004 Jakość wody. Wykrywanie i oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych. Część 2: Metoda filtracji membranowej
- PB-01-LHK/M ed. 06: 2021.11.24 Oznaczanie ilościowe mikroorganizmów (bakterii, grzybów) metodą zderzeniową
Zakres badań nieakredytowanych
Woda
- PN-EN 2646-2:2001 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia). Część 2: Metoda filtracji membranowej
- PN-EN ISO 14189 :2014 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe Clostridium perfringens. Metoda filtracji membranowej
- Metodyka PZH ZHK:2007 Badania w kierunku wykrywania i izolacji gronkowców koagulazo-dodatnich z środowiska wodnego
- ISO 15553:2006 – Water quality – Isolation and enumeration of Cryptosporidium oocyst and Giardia cysts from water.
Powierzchnia
- Badanie oznaczania ogólnej liczby bakterii, pleśni i grzybów na powierzchniach (blaty, ściany, podłogi, sprzęt itp.). Metoda płytek odciskowych
Peloidy (borowiny)
- PN-EN ISO 21528-2:2017-08 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego — Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae — Część 2: Metoda liczenia kolonii)
- PN-ISO 4832:2007 Mikrobiologia żywności i pasz — Horyzontalna metoda oznaczania liczby bakterii z grupy coli — Metoda płytkowa
- PN-ISO 16649-2:2004 Mikrobiologia żywności i pasz — Horyzontalna metoda oznaczania liczby beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli — Część 2: Metoda płytkowa w temperaturze 44 stopni C z zastosowaniem 5-bromo-4-chloro-3-indolilo beta-D-glukuronidu
- PN-EN ISO 6888-2:2001/A1:2004 Mikrobiologia żywności i pasz — Horyzontalna metoda oznaczania liczby gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) — Część 2: Metoda z zastosowaniem pożywki agarowej z plazmą króliczą i fibrynogenem
- PN-EN ISO 7937:2005 „Mikrobiologia żywności i pasz — Horyzontalna metoda oznaczania liczby Clostridium perfringens — Metoda liczenia kolonii
- P. aeruginosa – procedura własna na podłożu z cetrymidem
- C. albicans – procedura własna na podłożu chromogennym
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE
Zakres badań akredytowanych
- PB-01-LHK/W ed. 05 z dnia 17.02.2022 – Badanie zawartości pierwiastków w wodzie mających znaczenie zdrowotne metodą spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES) oznaczanie wielopierwiastkowe: As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Sb, Zn, Ca, Mg, Na
- PB-02-LHK/W ed. 04 z dnia 17.02.2022 – Badanie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w wodzie – benzo(a)pirenu, benzo(b)fluorantenu, benzo(k)fluorantenu, benzo(ghi)perylenu i indeno[1,2,3-cd]pirenu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną po wstępnym zatężeniu analitów za pomocą ekstrakcji do fazy stałej (SPE)
- PB-03-LHK/W ed. 07 z dnia 17.02.2022 – Badanie zawartości ubocznych produktów dezynfekcji wody (chloranów, chlorynów, bromianów i bromków) w wodzie metodą chromatografii jonowej z detekcją konduktometryczną
Zakres badań nieakredytowanych
- Badanie odczynu pH i potencjału redoks wody metodą potencjometryczną
- Badanie zapachu wody metodą jakościową
- Pomiar przewodności elektrycznej wody metodą konduktometryczną
- Oznaczanie suchej pozostałości metodą wagową
- Badanie barwy wody metodą spektrofotometryczną
- Badanie mętności wody metodą nefelometryczną
- Oznaczanie indeksu nadmanganianowego wody metodą miareczkową
- Oznaczanie pierwiastków w wodzie metodą spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES):
- oznaczanie wielopierwiastkowe: Ba, Sr, Li
- oznaczanie pojedynczych pierwiastków: Ag, B
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą miareczkową: Ca, Mg, Cl, HCO3
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą fotometrii płomieniowej: Na, K
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą spektrofotometryczną: Fe, NO2, NO3
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą grawimetryczną z chlorkiem baru: SO4
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą potencjometryczną z użyciem elektrod jonoselektywnych: F, J
- Badanie zawartości wolnego dwutlenku węgla w wodzie za pomocą aparatu Karat
- Badanie zawartości ubocznych produktów dezynfekcji wody (trichlorometanu, bromodichlorometanu, dibromochlorometanu, tribromometanu) w wodzie metodą chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów
- Badanie wymywalności wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) – benzo(a)pirenu, benzo(b)fluorantenu, benzo(k)fluorantenu, benzo(ghi)perylenu i indeno[1,2,3-cd]pirenu z materiałów stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia i innych materiałów metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną po wstępnym zatężeniu analitów za pomocą ekstrakcji do fazy stałej (SPE)
- Badanie sumy substancji humusowych w wodzie humusowej metodą spektrofotometryczną
- Obliczanie bilansu jonowego wody
- Obliczanie twardości wody na podstawie pomiarów wapnia i magnezu w wodzie
- Analiza fizykochemiczna peloidów obejmująca określenie barwy, konsystencji, zapachu, stopnia humifikacji, zawartości wody, pH wyciągu wodnego, chłonności wody, objętości sedymentacyjnej, zawartości składników nieorganicznych nierozpuszczalnych w 10% kwasie solnym, związków organicznych ogółem
- Badanie zawartości ubocznych produktów dezynfekcji wody THM (trichlorometanu, bromodichlorometanu, dibromochlorometanu, tribromometanu) w powietrzu hal basenowych metodą chromatografii gazowej z detekcją wychwytu elektronów (pobranie próbki powietrza hal basenowych i THM w powietrzu hal basenowych)
- Oznaczenie całkowitego węgla organicznego OWO (TOC) w wodzie wg PN EN 1484:1999 Analiza wody — Wytyczne oznaczania ogólnego węgla organicznego (OWO) i rozpuszczonego węgla organicznego (RWO)
- Oznaczenie rozpuszczonego węgla organicznego RWO (DOC) w wodzie wg PN EN 1484:1999 Analiza wody — Wytyczne oznaczania ogólnego węgla organicznego (OWO) i rozpuszczonego węgla organicznego (RWO)
- Badanie uwalniania się niklu z części wyrobów umieszczanych w przekłuwanych miejscach ludzkiego ciała oraz produktów przeznaczonych do bezpośredniego i długotrwałego kontaktu ze skórą wg PN-EN 1811+A1:2015 (przygotowanie ekstraktów oraz pomiar stężenia niklu metodą ICP-AES)
Zakres badań nieakredytowanych podzlecanych*
- Oznaczanie pierwiastków w wodzie metodą spektrometrii mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP–MS): Al, As, Sb, Ba, Cr, Cd, Co, Li, Zn, Cu, Ni, Pb, Hg, Se, Sr, Mn, B, Fe
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą chromatografii jonowej: NH4, NO2, NO3, PO4, F, Br
- Oznaczanie parametrów w wodzie metodą optycznej spektrometrii emisyjnej z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-OES): Si
- Badanie parametrów w wodzie metodą chromatografii gazowej po ekstrakcji ciecz-ciecz: pestycydy, polichlorowane bifenyle
- Badanie zawartości substancji powierzchniowo czynnych anionowych w wodzie przez pomiar indeksu błękitu metylenowego
- Badanie zawartości substancji powierzchniowo czynnych niejonowych
- Badanie indeksu fenolowego metodą spektrofotometryczną
*Badania są podzlecane laboratorium posiadającym akredytację na wskazane parametry z wyłączeniem Li, Co, Sr
Oferta dotyczy testów specjalistycznych:
• urządzeń stosowanych w radiografii ogólnej analogowej,
• urządzeń stosowanych w radiografii ogólnej cyfrowej,
• urządzeń stosowanych w stomatologii – aparaty do zdjęć pantomograficznych oraz cefalometrii analogowej,
• urządzeń stosowanych w stomatologii – aparaty do zdjęć pantomograficznych oraz cefalometrii cyfrowej,
• urządzeń stosowanych w stomatologicznej tomografii komputerowej wiązki stożkowej,
• urządzeń stosowanych w stomatologii – aparaty do zdjęć wewnątrzustnych,
• urządzeń stosowanych we fluoroskopii i angiografii,
• urządzeń stosowanych w mammografii analogowej,
• urządzeń stosowanych w mammografii cyfrowej,
• urządzeń stosowanych w tomografii komputerowej,
• monitorów stosowanych do prezentacji obrazów medycznych.
Zakład prowadzi badania pomiaru naturalnej promieniotwórczości zawartości toru 228Th, radu 226Ra i potasu 40K w surowcach, materiałach budowlanych i odpadach przemysłowych (wydawane jest Świadectwo z Zakresu Higieny Radiacyjnej).
Badania zawartości radionuklidów γ- promieniotwórczych w żywności i próbach środowiskowych.
Pomiar stężenia radonu, radu, trytu, całkowitej aktywności alfa, beta w wodzie i stężenie radonu w powietrzu.
• Wzór zlecenia na badanie promieniotwórczości naturalnej w materiałach budowlanych
1. Opracowanie ekspertyz z zakresu zdrowia publicznego i promocji zdrowia;
2. Konsultacje dla pracowników WSSE i PSSE oraz osób zatrudnionych w ochronie zdrowia w związku z trybem kończenia przewodów specjalizacyjnych z zakresu epidemiologii (II), higieny i epidemiologii (I) oraz higieny (II);
3. Konsultacje dotyczące możliwości otwierania specjalizacji dla lekarzy i nie lekarzy (zdrowie publiczne, epidemiologia);
4. Konsultacje dotyczące zakresu tematycznego kursów dla lekarzy specjalności podstawowych i szczegółowych;
5. Konsultacje i współautorstwo materiałów informacyjnych dla pracowników ochrony zdrowia i pracowników socjalnych;
6. Kursy i szkolenia z zakresu promocji zdrowia i zdrowia publicznego.
Oferta:
Badania serologiczne w kierunku chorób pasożytniczych, takich jak toksoplazmoza, toksokaroza, bąblowica, włośnica, wągrzyca.
Badania mikroskopowe na obecność pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych
Wykrywanie DNA Toxoplasma gondii, Pneumocystis jiroveci, Babesia spp.
Badania krwi w kierunku malarii
Badania serologiczne w kierunku przenoszonych przez kleszcze zakażeń bakteryjnych wywołanych przez Borrelia burgdorferi sensu lato, Anaplasma phagocytophilum, Bartonella spp., Coxiella burnetii; Rickettsia spp. oraz zakażeń wywoływanych przez Chlamydophila spp., Chlamydia spp., Leptospira sp.
Wykrywanie DNA Borrelia burgdorferi sensu lato, Anaplasma phagocytophilum, Bartonella spp., Coxiella burnetii; Rickettsia spp., Chlamydophila spp., Leptospira sp.
1. Opracowywanie ocen i raportów dotyczących substancji czynnych i środków ochrony roślin w zakresie zgodnym z upoważnieniem MRIRW (obszar objęty certyfikatem ISO 9001):
• Oddziaływanie środka ochrony roślin na zdrowie człowieka i zwierząt wynikające z pozostałości środka ochrony roślin w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni (sekcja pozostałości, w tym metody analityczne);
• Właściwości fizyczne, chemiczne i techniczne środka ochrony roślin, w tym jego substancji czynnej (sekcja fizykochemia, w tym metody analityczne).
2. Opracowywanie ocen i raportów w procesie ustalania wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP) pozostałości i tolerancji importowych zgodnie z Rozporządzeniami Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 396/2005 i Nr 1107/2009.
3. Opracowywanie ocen ryzyka dla konsumentów związanego z pobraniem pozostałości pestycydów z żywnością (obszar objęty certyfikatem ISO 9001) – np. dla producentów środków ochrony roślin, sieci handlowych, producentów żywności i laboratoriów komercyjnych.
4. Ocena ryzyka dla konsumenta w przypadku przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w żywności dla systemu RASFF (obszar objęty certyfikatem ISO 9001).
5. Ocena ryzyka w przypadku stwierdzenia obecności persystentnych związków halogenoorganicznych w żywności.
6. Interpretacja wyników analiz pozostałości pestycydów w żywności pod kątem ich bezpieczeństwa dla konsumenta – np. dla organizacji pozarządowych (NGO).
7. Opiniowanie kart charakterystyki substancji i mieszanin chemicznych.
8. Opiniowanie międzynarodowych i krajowych dokumentów dotyczących pestycydów i trwałych związków organicznych.
9. Organizowanie szkoleń w zakresie:
• oceny ryzyka;
• interpretacji przepisów dotyczących zagrożeń związanych z obecnością pozostałości • pestycydów w żywności;
• interpretacji wyników badań pozostałości pestycydów i innych zanieczyszczeń halogenoorganicznych w żywności.
10. Atestacja wyrobów pod kątem bezpieczeństwa dla użytkowników. Okres ważności dla atestów wydawanych przez Zakład Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego wynosi 3 lata.
Oferta analityczna:
• Oznaczanie persystentnych halogenoorganicznych związków w różnych elementach środowiska i tkankach ludzi.
• Opracowywanie chromatograficznych metod rozdziału z wykorzystaniem technik GC/MS, GC/ECD, HPLC/DAD.
Oferta:
Badania diagnostyczne:
– badania serologiczne w kierunku zakażeń wirusowych,
– badania wykrywające materiał genetyczny wirusów DNA i RNA,
– badania histopatologiczne.
Działalność usługowa:
– właściwości wirusobójcze preparatów do dezynfekcji.
Kierownik Pracowni: dr hab. n. farm. Hanna Mojska
Osoba do kontaktu: mgr inż. Katarzyna Świderska
E-mail: kswiderska@pzh.gov.pl
Telefon: 22 5509656
Badania akredytowane – certyfikat akredytacji PCA nr AB 509:
- Zawartość tłuszczu w żywności, metoda ekstrakcyjno-wagowa (Soxhleta),
- Zawartość kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w tłuszczach i olejach roślinnych i zwierzęcych, metoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrią mas (GC/MS),
- Zawartość cholesterolu w żywności, metoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC/FID),
- Zawartość jodu w soli, metoda jodometryczna.
Kierownik Pracowni: dr Beata Przygoda
Osoba do kontaktu: mgr inż. Ewa Matczuk
E-mail: ematczuk@pzh.gov.pl
Telefon: 22 5509630
Badania akredytowane – certyfikat akredytacji PCA nr AB 509:
- Zawartość wapnia, magnezu, sodu i potasu metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS)
Badania nieakredytowane objęte systemem zarządzania:
- Zawartość żelaza metodą spektrofotometryczną z 1,10-fenatroliną
- Zawartość popiołu całkowitego metodą spopielania
- Zawartość wody metodą wagosuszarkową
- Zawartość niacyny metodą mikrobiologiczną z Lactobacillus arabinosus jako organizmem testowym
- Zawartość witaminy C metodą spektrofotometryczną lub miareczkową w zależności od produktu
Badania diagnostyczne:
- badanie wirusologiczne, materiał w kierunku wirusów grypy, subtypowanie
oraz określenie linii, - badanie wykrywające materiał 12 wirusów oddechowych: wirusa RS typu A i B, parainfluenzy typu 1, 2, 3 i 4, ludzkiego metapneumowirusa (hMPV), adenowirusa, rhinowirusa, coronawirusa 229E/NL63 i OC43/HKU1 oraz enterowirusa metodą PCR,
- oznaczenie poziomu przeciwciał antyhemaglutyninowych w surowicy w kierunku
4 szczepów wirusa grypy typu/podtypu A/H1N1/pdm09, A/H3N2/ i dwóch linii wirusa
grypy typu B (Victoria/Yamagata) (podana cena dotyczy badania pojedynczej próbki surowicy).
Działalność usługowa:
- przygotowanie opinii/ekspertyzy, dotyczącej szczepionek (na podstawie otrzymanej dokumentacji),
- przygotowanie hodowli komórkowej MDCK (butelka 25 cm2) (usługa dostępna tylko dla laboratoriów WSSE w związku z ich udziałem w nadzorze nad grypą; koszty transportu pokrywa zamawiający),
- korekta materiałów edukacyjnych/przygotowanie opinii