+A A A-
Menu

Bezpieczeństwo Żywności

Jaja – co powinieneś wiedzieć

Ulotka (PDF)

Co ma w sobie żywność czyli codzienne dylematy konsumenta. Światowy Dzień Zdrowia 2015: Bezpieczna żywność – od pola do stołu.

31 Kwietnia odbyła się w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego-PZH konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia dotycząca bezpieczeństwa żywności. W spotkaniu uczestniczyło liczne grono ekspertów i zaproszonych gości ze Światowej Organizacji Zdrowia, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Instytutu Żywności i Żywienia, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, EFSA oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH. Prelegenci przedstawili aktualne poglądy dotyczące różnych aspektów bezpieczeństwa żywności.

Prezentacje:

Ulotki

Fakty i mity o dodatkach do żywności

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywości. Z tej okazji eksperci z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – PZH postanowili wyjaśnić kilka kwestii dotyczących żywności oraz popularnych dodatków do żywności.

Więcej Informacji

Część I (PDF)

Część II (PDF)

Czy grillowana żywność jest bezpieczna? Czyli 10 zasad bezpiecznego grillowania.

Niestety grillowanie nie jest najzdrowszym dla nas sposobem przygotowania żywności. Znacznie lepsze byłoby, na przykład, gotowanie na parze… Ale czy ktoś słyszał o letniej plenerowej imprezie ze wspólnym gotowaniem na parze? Zatem warto zadbać o kilka szczegółów, które mogą uczynić nasze potrawy z grilla bezpieczniejszymi, nie pozbawiając nas radości ze wspólnie spędzonego czasu i wyjątkowego smaku grillowanych potraw.

więcej informacji (PDF)

Informacja Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny na temat bezpieczeństwa substancji dodatkowych stosowanych w produkcji żywności

Stosowanie substancji dodatkowych w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, jest od wielu lat uregulowane przepisami. Celem tych aktów prawych jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentowi, który spożywa żywność zawierającą substancje dodatkowe.

Więcej informacji (PDF)

Opinia ekspertów NIZP-PZH dotycząca stosowania podkładek absorpcyjnych zawierających usieciowany poliakrylan sodu.

Pochłaniacze (absorbery) wilgoci, do których zaliczamy podkładki służące do pochłaniania soków lub wody wydzielanych przez mięso i ryby, należą do aktywnych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Opinia (PDF)

  1. Informacja na temat nowych wymagań dla dioksyn, marzec 2012 r
  2. Dioksyny w irlandzkiej wieprzowinie – Stanowisko Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
    Informacja o dioksynach w wieprzowinie irlandzkiej grudzień 2008
  3. Informacja o dioksynach w rybach bałtyckich październik 2007
EFSA opublikowała pełną ocenę ryzyka aspartamu i potwierdza jego bezpieczeństwo na obecnie ustalonych poziomach narażenia (110 pobrań)

Aby obejrzeć powyższe dokumenty w formacie .pdf możesz potrzebować przeglądarki Acrobat Reader