UWAGA
Uprzejmie informujemy, że w budynku Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH nie pobieramy materiału do badań w kierunku koronawirusa.
Na badania zapraszamy do mobilnego punktu pobrań na ulicę na ulicy Powsińskiej 61 w Warszawie. Więcej informacji o organizacji punktu mobilnego znajdziecie tutaj.
W przypadku podejrzenia zakażenia należy postępować zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego (link TUTAJ).
Informacje dla Pracowników ochrony zdrowia dotyczące przygotowania i przechowywania próbek z materiałem diagnostycznym są udzielane pod numerem telefonu 22 54-21-400.
INFORMACJE NA TEMAT WYKONYWANIA BADAŃ LABORATORYJNYCH W KIERUNKU KORONAWIRUSA
Komunikat w sprawie wprowadzenia do oferty Medycznych Laboratoriów Diagnostycznych NIZP –PZH badania: Serodiagnostyka COVID-19
Z dniem 15 czerwca 2020 roku Medyczne Laboratoria Diagnostyczne Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH wprowadzają do swojej oferty następujące badania: – Serodiagnostyka COVID-19 –
Oświadczenie sprawie testów firmy Biomaxima
Oświadczenie: W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi testów firmy Biomaxima , które po badaniu w laboratorium Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny zostały
Nowe laboratorium COVID-19 w NIZP-PZH
W dniu 18 maja 2020 r. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH uruchomił nowe laboratorium mikrobiologiczne o klasie BSL-2+, które będzie wykorzystywane m.in. do badań
AKTUALNE INFORMACJE O SYTUACJI EPIDEMIOLOGICZNEJ PRZEKAZYWANE PRZEZ MZ I GIS
Nowe zasady zasłaniania nosa i ust, otwarte kina i siłownie – kolejny etap odmrażania
Artykuł ze strony https://www.gov.pl/web/koronawirus/4-etap-odmrazania Przed nami czwarty etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Od 30 maja nie musimy zasłaniać nosa i ust w otwartej przestrzeni
Wytyczne dotyczące kodowania zgonów związanych z epidemią koronawirusa wywołującego COVID-19 na podstawie rekomendacji WHO z dnia 18.04.2020r.
Wytyczne dotyczące kodowania zgonów związanych z epidemią koronawirusa wywołującego COVID-19 na podstawie rekomendacji WHO z dnia 18.04.2020r. opracowane przez Profesor Iwonę Paradowską-Stankiewicz, Krajowego Konsultanta w
Informacja dotycząca możliwość przenoszenia koronawirusa SARS-CoV-2 przez żywność
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że nie ma żadnych dowodów na to, że żywność jest źródłem lub może być drogą przenoszenia koronawirusa SARS-CoV-2 ,