pzh@pzh.gov.pl

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-PZH łączy się z Instytutem Żywności i Żywienia

Informacja w związku z połączeniem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła Z dniem 1 lutego br. na mocy rozporządzenia Rady Ministrów Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH łączy się z Instytutem Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła. Połączenie tych dwóch instytutów  badawczych ma na celu wzmocnienia działów związanych z odżywianiem i zdrowym stylem życia poprzez wsparcie kompetencyjne ekspertami IŻŻ. Instytut będzie też – dzięki

Czytaj dalej >>

Komunikat w sprawie możliwości zlecania badań w kierunku koronawirusa z Wuhan

 Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi i w związku z zapytaniami dotyczącymi możliwości zlecenia NIZP-PZH badań w kierunku koronawirusa z Wuhan (2019nCoV) Instytut uprzejmie informuje, że badania w tym kierunku wykonywane są dla celów epidemiologicznych i przyjmowane będą tylko próbki od pacjentów wskazanych przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego.

Czytaj dalej >>

Cukier? Dziękuję nie słodzę!

Zapraszamy Państwa do obejrzenia programu, w którym Magda ze Skutecznie TV wraz z gościem tropią cukier ukryty w produktach spożywczych. Jak podaje raport Narodowego Funduszu Zdrowia „Cukier, otyłość – konsekwencje”, Polacy spożywają coraz większą ilość cukru. Jednak nie chodzi o cukier kupowany na kilogramy i wsypywany do kawy lub herbaty, ale ten ukryty w produktach, po które sięgamy każdego dnia.  https://www.youtube.com/watch?v=Oc7fXAWz_G8

Czytaj dalej >>