
W ostatnich latach częstość ciąż bliźniaczych znacznie wzrosła. W Polsce w 2023 r. porody bliźniacze stanowiły 1,3% wszystkich porodów (3372 porodów), a w USA, Francji i Australii to już ponad 3%. Ciąża wielopłodowa wiąże się z większym ryzykiem nieprawidłowego przebiegu, w tym małej masy ciała noworodków, którą stwierdza się u połowy bliźniaków.
Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych istnieją od lat, ale nie wiadomo w jakim stopniu są one odpowiednie również w przypadku ciąży mnogiej. Przypuszcza się, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze w takiej ciąży jest większe, a hipotezą jest szybsze zużywanie zapasów ustrojowych matki. Obecnie jednak wiedza naukowa jest na tyle ograniczona, że teorii takiej nie można ani stanowczo potwierdzić, ani odrzucić – mówi dr hab. Regina Wierzejska, prof. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Chociaż istnieje zgodność ekspertów, że kobiety w ciąży bliźniaczej mają większe, w stosunku do kobiet w ciąży pojedynczej zapotrzebowanie na energię, to nie ma jeszcze bliżej określonych wytycznych. Tymczasem, zarówno badania polskie, jak i w innych krajach wskazują, że duża część takich kobiet nie osiąga zalecanego przyrostu masy ciała, co jeszcze bardziej zwiększa ryzyko porodu dzieci z małą masą urodzeniową.
W przypadku witamin i składników mineralnych wstępne badania potwierdzają, że w ciąży bliźniaczej, tak jak w pojedynczej ich stężenie we krwi matki ściśle koreluje ze stężeniem we krwi pępowinowej obu noworodków. Tak więc prawidłowe wysycenie składnikami odżywczymi organizmu matki zwiększa szanse na optymalne zaopatrzenie płodów. Aby bliżej określić wielkość spożycia żywności i warunki suplementacji diety niezbędny jest dalszy rozwój wiedzy. Badania dotyczące witaminy D sugerują jednak, że regularne przyjmowanie takiej dawki, jaka zalecana jest kobietom w ciąży pojedynczej jest w stanie zapewnić prawidłowe stężenie u większości kobiet w ciąży bliźniaczej.
Zanim jednak nauka dostarczy nam wystarczającej wiedzy, już dzisiaj szczególna troska o żywienie zalecana jest kobietom na dietach wegetariańskich, z uwagi na duże ryzyko niedoborów.
Więcej informacji w artykułach:
Zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży bliźniaczej. Czy nauka o żywieniu nadąża za rosnącą ilością ciąż mnogich?
dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB
Ile witamin i składników mineralnych potrzebują kobiety w ciąży bliźniaczej?
dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB
Autor:
dr hab. Regina Wierzejska, profesor NIZP PZH – PIB
Zakład Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności