| Kontakt: pzh@pzh.gov.pl

Pełna baza danych „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”
Wydanie IV, Warszawa 2017

Autorzy:
Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy

Baza udostępniana jest na podstawie umowy licencyjnej  w formacie pliku .XLSX

Pełna baza danych zawiera informacje o wartości odżywczej dla 1045 produktów spożywczych i potraw oraz skład mineralny 47 wybranych wód butelkowanych: naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych oraz wód leczniczych.

W pełniej wersji bazy danych przedstawiono dane o wartości energetycznej i wartości energetycznej obliczonej z uwzględnieniem zawartości białka obliczonego zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal) oraz o zawartości następujących składników odżywczych:

  • wody, białka ogółem, białka zwierzęcego, białka roślinnego, tłuszczu, węglowodanów ogółem, węglowodanów przyswajalnych, popiołu,
  • składników mineralnych: sodu, soli, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, jodu;
  • witamin: witaminy A – ekwiwalentu retinolu, retinolu, β-karotenu, witaminy D, witaminy E – ekwiwalentu α-tokoferolu, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów, witaminy B12, witaminy C;
  • kwasów tłuszczowych nasyconych: C 4:0, C 6:0, C 8:0, C 10:0, C 12:0, C 14:0, C 15:0, C 16:0, C 17:0, C 18:0, C 20:0, ogółem; kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: C 14:1, C 15:1, C 16:1, C 17:1, C 18:1, C 20:1, C 22:1, ogółem; kwasów tłuszczowych wielonienasyconych: C 18:2, C 18:3, C 18:4, C 20:3, C 20:4, C 20:5, C 22:5, C 22:6, n-6, n-3, ogółem, cholesterolu,
  • aminokwasów: izoleucyny, leucyny, lizyny, metioniny, cystyny, fenyloalaniny, tyrozyny, treoniny, tryptofanu, waliny, argininy, histydyny, alaniny, kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, glicyny, proliny, seryny;
  • węglowodanów: glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy, skrobi, błonnika pokarmowego;
  • % energii z białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika pokarmowego.

Wartość energetyczną i zawartość składników odżywczych podano w przeliczeniu na 100 g części jadalnych produktu spożywczego i 100 g części jadalnych potrawy. Podano także % odpadków.

W przypadku wód podano informację o mineralizacji ogólnej oraz zawartości kationów (wapniowego, magnezowego, sodowego, potasowego, żelazowego i litowego) i anionów (wodorowęglanowego, siarczanowego, chlorkowego, fluorkowego, jodkowego). 

Zapraszamy do kontaktu

Skontaktuj się z nami bezpośrednio wysyłając e-mail na adres biurosprzedazy@pzh.gov.pl,
lub skorzystaj z formularza poniżej.

RODO Zgodnie z art.6 ust.1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. wypełniając poniższy formularz oraz klikając przycisk “Wyślij” wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w w.w. celu.

* – pola wymagane

Skip to content