Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zaprasza do udziału w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych pn.:
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Zapraszamy Przedstawicieli Zawodów Medycznych i Pracowników Ochrony Zdrowia na bezpłatne szkolenia e-learningowe organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia.
W ramach szkolenia omówione zostaną między innymi:
- Personalizacja diety w kontekście profilaktyki i leczenia otyłości
- Żywienie dzieci i młodzieży – czy da się zahamować postęp „makdonaldyzacji”?
- Tłuszcze w diecie i ich wpływ na zdrowie
- Nowe trendy żywieniowe, a ryzyko niedoborów i wzbogacanie żywności
- Skutki picia napojów energetyzujących podstawą uregulowania ich sprzedaży
- Krajowe Programy profilaktyki chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2
- Dlaczego należy ograniczać spożycie mięsa czerwonego?
Szkolenie dostępne będzie w formie e-learningu, do 15.12.2023 r.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Aby wziąć udział w szkoleniu zarejestruj się na platformie e-learningowej pod adresem https://elearning.pzh.gov.pl Po pomyślnej rejestracji i ponownym zalogowaniu się na swoje konto, należy kliknąć w ikonę “klucz grupy”, wpisać w polu unikalny kod PZM23 Zostaną Państwo zapisani na odpowiednie szkolenie.
Zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025, finansowane przez Ministra Zdrowia
Do pobrania: program szkolenia
Program szkolenia e-learningowego w roku 2023 dla Przedstawicieli Zawodów Medycznych i Pracowników Ochrony Zdrowia w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025
Wstęp – Informacje o NPZ na lata 2021-2025, zadanie z zakresu zdrowia publicznego nr 8 pn. „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością …. „
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB
- Personalizacja diety w kontekście profilaktyki i leczenia otyłości i innych chorób powiązanych z żywieniem
dr Dorota Łukasiewicz-Śmietańska - Żywienie dzieci i młodzieży – czy da się zahamować postęp „makdonaldyzacji”?
dr Anna Taraszewska - Nowe trendy żywieniowe, a ryzyko niedoborów i wzbogacanie żywności
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB, mgr Barbara Wojda - Tłuszcze w diecie i ich wpływ na zdrowie
dr Hanna Mojska, prof. NIZP-PZH, PIB - Krajowe programy profilaktyki chorób nowotworowych, sercowo naczyniowych i cukrzycy typu 2
dr hab.n.med. Anna Jeznach-Steinhagen - Skutki picia napojów energetyzujących podstawą uregulowania ich sprzedaży
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB - Dlaczego należy ograniczać spożycie mięsa czerwonego
dr Katarzyna Stoś, mgr Wojciech Kłys
- Opodatkowanie żywności o ubogiej wartości odżywczej jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB
- Przeprowadzenie testu wiedzy
- Wskazanie prawidłowych odpowiedzi testu wiedzy
- Wypełnienie ankiety otwartej (dotyczącej zastosowania wiedzy w praktyce)
- Wypełnienie ankiety satysfakcji/ewaluacyjnej
- Certyfikat uczestnictwa