pzh@pzh.gov.pl

Norowirusy

Norowirusy – jedna z przyczyn wirusowych zakażeń jelitowych

Zatrucia pokarmowe są często występującą chorobą, na którą narażeni są wszyscy, bez względu na miejsce zamieszkania. Wywoływane są zarówno przez bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby. Najczęściej jednak przyczyną zakażeń jelitowych są wirusy, m.in. norowirusy. Konsultant krajowy w dziedzinie epidemiologii, dr Iwona Paradowska–Stankiewicz z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego–PZH przedstawia krótką charakterystykę zakażeń wywołanych tymi wirusami.

Norowirusy:

Są bardzo częstą przyczyną zakażeń pokarmowych. Objawy choroby występują na ogół po 12 – 48 godzinach od kontaktu z wirusem i utrzymują się zazwyczaj od 1 do 3 dni, czasami mogą trwać dłużej. Główne objawy to bóle brzucha, wymioty i biegunka. Źródłem zakażenia są osoby chore, które wydalają olbrzymią liczbę cząstek wirusowych. Należy pamiętać, że wirusy są wydalane z organizmu jeszcze po ustąpieniu objawów choroby i osoby takie nadal stanowią źródło zakażenia. Zakażenie może nastąpić poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, lub kontakt z przedmiotami na których chory „pozostawił” wirusy. Jak sama nazwa choroby wskazuje do zakażenia dochodzi drogą pokarmową (zanieczyszczone ręce, pokarm).

Epidemiologia:

Zatrucia pokarmowe związane są zazwyczaj z dużymi skupiskami ludzi i dlatego wzrost zachorowań najczęściej obserwujemy podczas wakacji w miejscowościach wypoczynkowych, w okolicach świąt oraz innych uroczystości w czasie, których ludzie zbierają się w większe grupy, co sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusów. Miejscami, które sprzyjają szerzeniu się zakażeń i gdzie najczęściej do nich dochodzi są szkoły, szpitale, domy opieki społecznej.

Należy pamiętać, że nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny sprzyja rozprzestrzenianiu się zakażeń.

Walka z zakażeniem:

Przestrzeganie zasad higieny osobistej oraz higieny przygotowywania posiłków jest najważniejszą, najtańszą i najskuteczniejszą metodą zapobiegania zakażeniom pokarmowym. Zalecane jest również stosowanie środków antyseptycznych (do rąk) oraz dezynfekcji powierzchni, które mogły zostać zanieczyszczone wirusem, czyli przede wszystkim toalet i umywalek.

„Grypa żołądkowa” czy „grypa jelitowa” nie istnieje!

Dość popularne stało się określenie „grypa żołądkowa”, które w medycynie nie występuje i jego używanie jest nieuzasadnione. Wiele mikroorganizmów może wywoływać zakażenia pokarmowe: bakterie, pasożyty, grzyby, a przede wszystkim wirusy: m.in. astrowirusy, adenowirusy, enterowirusy i oczywiście norowirusy. Należy jednak podkreślić, że przyczyną zakażeń pokarmowych nie są na pewno wirusy grypy.

———-